Ολοήμερη περιήγηση στα Μοναστήρια της Αττικής
Μονή του Αγίου Ιωάννου του Κυνηγού Η Μονή του Αγίου Ιωάννου του Κυνηγού ιδρύθηκε τον 12ο ή αρχή του 13ου αιώνα. Βρίσκεται στο πλάτωμα ενός δασώδους λόφου, κάτω από την βορειότερη κορυφή του Υμηττού με θέα τόσο προς την πόλη των Αθηνών όσο και προς την πεδιάδα των Μεσογείων. Αφιερώθηκε στην μνήμη του Προδρόμου και αποκλήθηκε " των Φιλοσόφων " από το οικογενειακό όνομα του ιδρυτή της.
Μονή Καισαριανής Είναι η πιο γνωστή από όλες τις μονές του Υμηττού και μαζί με το αισθητικό δάσος που την περιβάλλει αποτελεί μια πραγματική και σύντομη απόδραση από την πόλη. Είναι κτισμένη πάνω σε αρχαίο ναό, πιθανόν αφιερωμένο στη Θεά Δήμητρα, μέρη του οποίου μπορεί να δει κανείς στην αυλή και στο καθολικό της μονής. Εκτιμάται ότι κτίστηκε γύρω στον 11ο αιώνα και θεωρείται ένας από τους ωραιότερους βυζαντινούς ναούς της Αθήνας. Εκτός από το καθολικό διατηρείται από τους βυζαντινούς χρόνους και ο λουτρώνας, που είναι ο καλύτερα διατηρημένος στον ελληνικό χώρο. Από εκεί ανηφορίζοντας το λόφο βρίσκονται δύο ναοί. Ο Ναός των Ταξιαρχών και ένας μισοερειπωμένος ναός, δίπλα στον πρώτο. Εκτιμάται ότι ο Ναός των Ταξιαρχών κτίστηκε κατά την παλαιοχριστιανική περίοδο, γύρω στον 6ο αιώνα μ.Χ. και αργότερα, γύρω στο 10ο αιώνα, στα ίδια θεμέλια κτίστηκε βυζαντινός ναός στον οποίο ακόμα και σήμερα διακρίνονται απομεινάρια αρχαίων ναών.
Μονή Αστερίου Η μονή Αστερίου ή Ταξιαρχών βρίσκεται βορειοανατολικά της Μονής Καισαριανής, σε υψόμετρο 545μ. Η μονή είναι εγγεγραμμένος σταυροειδής ναός με τρούλο. Σωζόμενη επιγραφή μας πληροφορεί ότι είχε διατελέσει «Πατριαρχικόν Σταυροπήγιον». Τόσο οι συνθήκες όσο και η χρονολογία ίδρυσης της μονής είναι άγνωστες. Κατά μία εκδοχή, το όνομά της συνδέεται με τον όσιο Λουκά τον Στειριώτη ή Αστεριώτη, τον ιδρυτή της ομώνυμης Βοιωτικής μονής ο οποίος διέμεινε για κάποιο χρόνο στην Αθήνα, πιθανότατα στην εν λόγω μονή. Αν η εκδοχή αυτή αληθεύει, τότε η ίδρυση της μονής Αστερίου πρέπει να αναχθεί σε χρόνους πριν το έτος 1000.
Μονή Ιωάννου του Θεολόγου Βρίσκεται στους πρόποδες του Υμηττού. Το καθολικό ανήκει στον τύπο του σταυροειδούς εγγεγραμμένου με τρούλλο, απλού τετρακιονίου και χρονολογείται περί το 1120. Σ' αυτό προστέθηκε αργότερα νάρθηκας. Η χρονολόγηση της ανέγερσης της Ιεράς Μονής και των παλαιών κτισμάτων δεν μπορεί να καθορισθεί γιατί δεν υπάρχει μαρτυρία ή απόδειξη για το έτος ή έστω τον αιώνα που χτίστηκαν. Ο τύπος του καθολικού της μονής, δίνει ένδειξη και γίνεται αποδεκτή έμμεσα, ότι η χρονολογία που χτίστηκε πρέπει να είναι ο 12ος αιώνας. Οι παλαιότερες γραπτές πληροφορίες για τη λειτουργία της Μονής είναι οι αποδείξεις πληρωμής (Ταπί, Χοζετί, Χοτζετί) του φόρου στο βοεβόδα των Αθηνών στις αρχές του 18ου αιώνα. Σήμερα η Μονή έχει 15 μοναχές και πανηγυρίζει στις 8 Μαΐου και στις 26 Σεπτεμβρίου, εορτή της μεταστάσεως του Αγίου.
Μονή Δαφνίου Στις παρυφές του 'Αλσους Χαϊδαρίου, αριστερά της Ιεράς Οδού, που εξακολουθεί από την αρχαιότητα να οδηγεί από την Αθήνα στην Ελευσίνα, και στη θέση πιθανότατα του αρχαίου ιερού του Δαφναίου ή Δαφνίου Απόλλωνα, βρίσκεται το οχυρωμένο μοναστήρι του Δαφνιού. Το μοναστήρι προστατεύεται από οχυρωμένο με πύργους και επάλξεις τετράγωνο περίβολο με δύο πύλες εισόδου, στην ανατολική και τη δυτική πλευρά. Παράλληλα προς τις τέσσερεις πλευρές του οχυρού περιβόλου, αλλά σε μικρή απόσταση από αυτές, διατηρούνται τα ερείπια κτισμάτων, ίσως των αρχικών κελλιών. Στο εσωτερικό του οχυρού δεσπόζει το Καθολικό, δηλαδή ο ναός της Μονής, ενώ βόρεια βρίσκονται τα ερείπια της τράπεζας (δηλαδή τραπεζαρίας). Στην νότια όψη του Καθολικού υπήρχε τετράγωνος αύλειος χώρος με τοξοστοιχίες, πτέρυγες κελλιών και βοηθητικά κτίσματα που ανακαινίστηκαν ή ανοικοδομήθηκαν αρκετές φορές μέσα στα χίλια χρόνια ύπαρξης του μνημείου, όπως έδειξαν παλαιότερες και πρόσφατες ανασκαφικές έρευνες.
Μονή Πεντέλης Η Πεντέλη , που έχει 1109 μ ύψος από την επιφάνεια της θάλασσας., αποτελεί όρος της Αττικής. Υψώνεται βορειοανατολικά της Αθήνας και φράσσει με τον όγκο του το σημείο αυτό του λεκανοπεδίου. Σε μια υποβλητική περιοχή του βουνού βρίσκεται το μοναστήρι της Πεντέλης, που ιδρύθηκε το 1576. Την εποχή της τουρκοκρατίας ήταν πνευματικό κέντρο και λειτουργούσε σχολή και βιβλιοθήκη. Η μονή τιμάται στο όνομα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Ιδιαίτερα εντυπωσιακό είναι το καθολικό της μονής που κοσμείται με μεταβυζαντινές αγιογραφίες.
|