Τετάρτη, 29 Μαρτίου 2023
English (United Kingdom)Hebrew (Israel)EspañolGreek
Εικαστικές Περιηγήσεις

Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού

Βασικός σκοπός του Ιδρύματος είναι να διατηρήσει ζωντανή την ιστορική μνήμη και την ελληνική παράδοση, να κάνει συνειδητή την οικουμενική διάσταση του Ελληνισμού, να προβάλει τη συμβολή του στην εξέλιξη του πολιτισμού, έτσι ώστε το παρελθόν να αποτελέσει σημείο αναφοράς για τη διαμόρφωση του παρόντος και του μέλλοντος και να εμπνευστεί και πάλι η σύγχρονη σκέψη από το ελληνικό πνεύμα.

Η διάδοση του ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής ιστορίας, µε οποιοδήποτε τρόπο και µέσο προσφέρεται, είναι ο πρωταρχικός στόχος, µέσω του οποίου θα επιτευχθεί ο σκοπός της δημιουργίας του Ιδρύματος.

«Ψηφιακή Συλλογή Εικονικής Πραγματικότητας»: Αρχαία Αγορά των Αθηνών έχει ως στόχο την ανάπτυξη και τεκμηρίωση μιας πρωτογενούς ψηφιακής συλλογής με θέμα την Αρχαία Αγορά των Αθηνών, η οποία θα χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη δημιουργικών εκπαιδευτικών σεναρίων περιήγησης σε περιβάλλοντα εικονικής πραγματικότητας.

Η εικονική αναπαράσταση ωθεί τον επισκέπτη σε ένα ταξίδι ανακάλυψης. Οι συμμετέχοντες μπορούν να περιηγηθούν πέρα από την ακριβή τρισδιάστατη αναπαράσταση και να την εξερευνήσουν επιλέγοντας την πορεία τους στην επίσκεψη του εικονικού κόσμου. Μπορούν να εξετάσουν τις αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες των κτηρίων και το τοπίο από πολλές διαφορετικές προοπτικές, να ασκήσουν τις δεξιότητες προσανατολισμού τους και να καταλάβουν την αίσθηση της κλίμακας, της αναλογίας και του χώρου που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Έλληνες. Συμμετέχοντας σε εικονικές διαδραστικές δραστηριότητες μπορούν να βιώσουν εμπειρίες και να εξερευνήσουν τις τέχνες και την καθημερινή ζωή κάθε εποχής.


Η «Θόλος» είναι το νέο ημισφαιρικό «Θέατρο» Εικονικής Πραγματικότητας του Ιδρύματος, χωρητικότητας 132 ατόμων. Είναι ένα κτήριο υψηλής αρχιτεκτονικής, με μοναδική τεχνολογική υποδομή, το οποίο φιλοξενεί τις ψηφιακές συλλογές του ΙΜΕ.

Η «Θόλος» μοιάζει με πλανητάριο στα φυσικά και μορφολογικά της χαρακτηριστικά. Ουσιαστικά όμως, το μόνο κοινό χαρακτηριστικό τους είναι το ημισφαιρικό σχήμα της επιφάνειας προβολής. Η σφαιρική εξωτερική μορφή της «Θόλου» παραπέμπει σε ένα ουράνιο σώμα που στροβιλίζεται. Πρόκειται για μια αίσθηση που αποδίδεται με την επεξεργασία των επιφανειών και την επιλογή των υλικών, όπως οι επάλληλοι δακτύλιοι που περιβάλλουν το εξωτερικό κέλυφός της και ο ειδικός φωτισμός που την αναδεικνύει κατά τη διάρκεια της νύχτας. H «Θόλος» γίνεται έτσι σύμβολο του «Ελληνικού Κόσμου» και χαρακτηρίζει την οδό Πειραιώς.

Οι προβολές είναι διαδραστικές, ελεγχόμενες από το θεατή, και όχι στατικές. Πρόκειται για μια μοναδική εμπειρία εμβύθισης στον εικονικό κόσμο, που χαρακτηρίζεται από άμεση ανταπόκριση, ευελιξία, πρωτοτυπία και ζωντάνια.

(Διάρκεια περιήγησης: 4 ώρες)
http://www.fhw.gr/fhw

book_now